La viguesa, del Club de Esgrima El Olivo, va aconseguir pujar al podi amb un fantàstic bronze a floret individual femení de la categoría A, als Jocs Paralímpics de París 2024.
El Grand Palais es va vestir de gala per a l’esdeveniment, en el que Rodríguez va anar superant poc a poc els seus enfrontaments. A taula de 16 va superar a Pui Shan FAN, de Hong Kong per 10 a 15. A vuitens, va guanyar a la italiana Ionela Andrea MOGOS, per 12 a 15. A semifinals va caure amb la xinesa Xufeng ZOU per 12 a 15, però a la repesca es va poder imposar, primer amb la hongaresa Zsuzsanna KRAJNYAK (10-15), i després a la tiradora de Hong Kong Chui Yee YU (11-15). Guanyar aquesta darrera trobada va fer que aconseguís pujar al podi amb un bronze que obre al medaller pel combinat espanyol.
Judith Rodriguez concentrada un dels seus encontres (EFE)
La seva història és una història de superació. Judith Rodríguez, floretista des dels 8 anys va anar destacant a totes les categories. Fins que, malauradament, al 2018 va patir un greu accident de cotxe en el que va perdre una de les cames. Tot i així, es va recuperar mentalment i va decidir demostrar que podia continuar lluitant al nostre esport, aprofitant l’esgrima paralímpica, en la que ha anat aconseguint molts bons resultats. Entre el seu palmarès destaca una primera posició a la Copa del Món de Sao Paulo (2022) i a la Copa del Món a Varsòvia (2024).
Rodríguez, de 28 anys, ha estat molts cops a Catalunya, a on ha entrenat, entre altres llocs, al CAR de Sant Cugat a concentracions de floret i espasa amb l’equip de Pentatló, o al SAM de Barcelona amb l’entrenador Xavi Padilla, a qui a continuació li fem una petita entrevista.
Xavi Padilla, foto d'arxiu per Susana del Castillo
E: Primer de tot, enhorabona per la feina feta amb Judith Rodríguez! Com es viuen aquests moments al formar part de tota la preparació d’una esportista que aconsegueix una medalla tant destacada?
Xavi Padilla: Moltes gracies per la felicitació. La veritat es que estem molt contents per aquest resultat, fruit del treball i l’esforç de la Judith. Contestant a la teva pregunta, és una barreja entre emoció i satisfacció pel que significa haver format part d’aquest procés que ens ha portat a assolir aquest grandíssim resultat.
E: Entenem que el procés de preparació per una competició de tal importància és clau, com es realitza una preparació així? Quins aspectes destaques com a essencials per a poder arribar a l’excel·lència?
Xavi Padilla: En aquest procés ha estat clau la determinació de la Judith. Ha estat fonamental el seu esforç i la seva constància i sobre tot el no defallir ni abandonar quan les coses no han sortit com ens havíem plantejat.
La feina que hem fet ha estat un anàlisi de les seves fortaleses i potenciar-les, així com de les seves febleses per intentar minimitzar-les.
I també un treball d’anàlisi de les possibles rivals per tal de reduir les sorpreses a l’hora de competir.
Per assolir els objectius o l’excel·lència, com tú dius, l’únic camí és el treball, la constància, l’esforç i la determinació de pensar que és possible.
E: La Judith, aconsegueix una fita molt important pel nostre esport, i especialment destaquem que també ha entrenat a casa nostra durant un temps. Com valores el moment actual de l’esgrima catalana a dia d’avui?
Xavi Padilla: L’esgrima a casa nostra gaudeix d’una fràgil bona salut.Tenim una bona base de joves esportistes amb projecció i nivell que ja comencen a despuntar. El nostre taló d’Aquil·les és el poder donar la continuïtat necessària per que aquesta projecció no es talli a partir dels 18 o 20 anys.
E: Moltes gràcies Xavi, segur que arribaran molts més èxits i resultats, enhorabona de nou!
L’únic camí és el treball, la constància, l’esforç i la determinació de pensar que és possible.
Xavi Padilla
A continuació us deixem un recull de vídeos de la Judith Rodríguez, entrevistes i articles que han sortit als mitjans.